Varhaiskasvatuksen seikkailukasvatusverkoston askelmerkit 2021

Julkaistu:

Toiminnan painopisteitä ovat yhteisö, näkyvyys ja koulutus.

Varhaiskasvatuksen seikkailukasvatusverkoston kehittämistyöryhmä sai viime syksynä aloitetun kehittämisprosessin päätökseen, minkä myötä verkostolle tuotettiin toimintasuunnitelma vuodelle 2021. Vasta valmistunut toimintasuunnitelma antaa tuoreelle verkostolle askelmerkit ja suunnan sille, kuinka seikkailukasvatuksen asemaan varhaiskasvatuksessa pyritään vaikuttamaan.

Vaikuttamistyö tapahtuu monilla eri tasoilla. Ensimmäinen kokonainen toimintavuosi on mitoitettu tuoreelle verkostolle sopivaksi, tukien myös emoverkoston tavoitteita ja toimenpiteitä. Toiminnan painopisteitä ovat yhteisö, näkyvyys ja koulutus, joihin on kuhunkin määritelty tavoitteet sekä käytännön toimenpiteet.

Yhteisön ja yhteisöllisyyden muodostuminen vallitsevassa maailmantilanteessa, käytännössä etäyhteyksin toteutettuna on haaste. Pyrimme vahvistamaan oman yhteisömme verkostomaisuutta, tukemalla tuntemisen, luottamisen ja sitoutumisen muodostumista. Tämä tapahtuu aluksi keskinäisessä viestinnässämme ja tilanteen antaessa myöden, myös yhteisissä tapahtumissa.

Lisätäksemme seikkailukasvatuksen näkyvyyttä varhaiskasvatuksessa, pyrimme lisäämään seikkailukasvatustietoa sekä parantamaan sen saatavuutta. Emme ole ainoastaan juurruttamassa seikkailukasvatusta varhaiskasvatukseen, vaan haluamme että varhaiskasvatus nähtäisiin myös toimialana ja -ympäristönä vahvemmin osana seikkailukasvatusta. Kehitämme viestintää ja tuotamme sisältöjä kanaviimme, sekä olemme läsnä alan tapahtumissa heti kun se on mahdollista. 

Lapsi lapioimassa lunta lumilinnaa varten. Taustalla toinen lapsi touhuissa mukana.

Koulutuksen kehittäminen on olennainen osa toimintaamme ja osaamisen kasvattaminen on keskiössä. Pyrimme lisäämään varhaiskasvatukseen kohdistettua seikkailukasvatuskoulutusta, selvitämme yhteistyömahdollisuuksia niin oppilaitosten kuin kentän ammattilaisia kouluttavien tahojen kanssa.

Varhaiskasvatuksen seikkailukasvatusverkoston toimintasuunnitelman löydät tästä.

Verkoston toiminta on jo tässä vaiheessa alkanut tuottamaan tulosta. Varhaiskasvatuspuolen kiinnostus seikkailukasvatusta kohtaan on ollut suurta ja entistä leveämpien, yhteisten hartioiden myötä tehty avaus on otettu avosylin vastaan myös seikkailukasvatuksen puolella. Taustalla kuhisee ja hyviä juttuja tapahtuu. Vakan seikkailukasvatustyypit, tervetuloa mukaan!

Löydät meidät Facebookista, haulla: ”Varhaiskasvatuksen seikkailukasvatusverkosto” tai linkistä:
https://www.facebook.com/groups/394188441588607/

Juho Olenius
Varhaiskasvatuksen opettaja
juho.olenius@kolumbus.fi

Pyydä tarjous leiristä