Mistä on luovat prosessit tehty?

Julkaistu:

Tulivuorten ja tarujen maassa etsimässä luonnossa toteutettavan ja nuoria vahvistavan pohjoismaisen työn ydintä ja yhteistä suuntaa.

Mistä on luovat prosessit tehty? – Rennosta työskentelystä, intensiivisistä päivistä, väljistä aikatauluista, turvallisesta ryhmästä, ammattitaidosta, hyvistä ideoista, erilaisista ihmisistä, monipuolisista näkökulmista, pikaruoasta, hummerikeitosta, elämyksellisistä retkistä ja tarinoista.

Lopputuloksena syntyi pohjoismaisen seikkailuterapiaverkoston (Nordic Outdoor Therapy Network, NOTN) toimintaa kehittävän hankesuunnitelman runko ja alustavaa työnjakoa, jotta jatkossa mahdollisimman moni lapsi ja nuori voisi valita luonnossa toteutetun intervention tai ryhmäprosessin perinteisen sisätiloissa tapahtuvan toiminnan sijasta.

Parikymmentä luonnossa tapahtuvan terapeuttisen toiminnan ammattilaista – psykologia, toiminta- ja psykoterapeuttia, sosiaalityöntekijää, nuorisotyöntekijää ja tutkijaa kokoontui Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa pohtimaan pohjoismaisen seikkailuterapian yhteistyön tarvetta, sisältöä, tulevaisuuden askelia ja visiota. Pääsimme viimein toteuttamaan jo kaksi vuotta suunnitteilla olleen Erasmus+ rahoitteisen hankkeen: “Preparing to Explore the Essence of a Nordic Approach to Nature-based Youth Work; Establishing a Nordic collaboration”.

Käsillä oli viiden päivän luova prosessi, jossa työskenneltiin intensiivisesti pienissä ja isoissa ryhmissä. Lopputuloksena syntyi pohjoismaisen seikkailuterapiaverkoston (Nordic Outdoor Therapy Network, NOTN) toimintaa kehittävän hankesuunnitelman runko ja alustavaa työnjakoa, jotta jatkossa mahdollisimman moni lapsi ja nuori voisi valita luonnossa toteutetun intervention tai ryhmäprosessin perinteisen sisätiloissa tapahtuvan toiminnan sijasta.

Ryhmässä vieraillut islantilainen psykiatri oli vahvasti sitä mieltä, että luonnossa toteutettava terapeuttinen työ on 21. vuosisadan menestystarina.

Ryhmässä vieraillut islantilainen psykiatri oli vahvasti sitä mieltä, että luonnossa toteutettava terapeuttinen työ on 21. vuosisadan menestystarina.

Perillä meitä odotti perillä sateinen, kirpeä ja sumuinen Reykjavik ja sen Merimieskirkon ylläpitämä hotelli Orkin. Olo oli kuin vanhoina hyvinä aikoina Interrail -matkalla, kun yövyimme viiden hengen voimin pienissä kaksikerroksisissa huoneissa, joiden suunnittelu on pieni tilaihme. Tapahtuman järjestäjänä toimi uskomattoman idearikas, tarmokas ja vauhdikas Harpa, jonka sydämellisessä ilmapiirissä oli mahtavaa työskennellä. Puritaani käsitys, jonka mukaan kärsimyksen kautta jalostuu helmi, osoittautui vääräksi. Nyt tuli todistettua, että ryhmä voi olla uskomattoman aikaansaava samalla kun työskentely on uskomattoman hauskaa. 

Viimeisenä iltana kuuntelimme Markuksen lukemana Muumien tarinoita sohvilla lojuen, jalat pöydällä, kylkikyljessä. Onnellisina, mutta myös vähän haikeina. Tarina jatkuu kesällä 20.-25.6.2022 kansainvälisessä seikkailuterapia -konferenssissa Norjassa – ihan naapurissa: https://9iatc.internationaladventuretherapy.org

Joko varasit paikkasi?

P.S. Käy kurkkaamassa ohjelmaa – löysitkö sieltä Key note -puhujista tutun kasvon?

Heli Eischer, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry
Markus Mattsson, NOTN -verkoston Suomen edustaja
Niina Rautiainen, Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry
Katriina Hyvönen, Kuntoutusinstituutti, Jyväskylä ammattikorkeakoulu

Pyydä tarjous leiristä