Nuotta-valmennuksen jatko selviämässä

Julkaistu:

Nuotta-valmennuksen leikkausuhka leijuu edelleen ilmassa, mutta tällä viikolla eduskunnasta kuului myönteisiä uutisia.


Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö valmistui torstaina. Mietinnössä on lisätty etsivälle nuorisotyölle ja nuorten työpajatoiminnalle 4 miljoonan euron lisärahoitus, josta 250 000 osoitetaan Suomen Setlementtisäätiön kokeiluun, jolla tuetaan peruskoulun päättäneiden nuorten koulutuspolkua työelämään. Budjettimietinnössä ei oteta kantaa rahojen jakautumiseen tarkemmin tai Nuotta-valmennukseen.


Mietinnön käsittely alkaa eduskunnan täysistunnossa maanantaina 14.12., ja tavoitteena on, että eduskunta hyväksyy valtion talousarvion 2016 lopullisesti perjantaina 18. joulukuuta.


Suomen nuorisokeskusyhdistys on ollut yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriöön varmistaakseen, että työpajojen ja etsivän nuorisotyön keskeinen työkalu Nuotta-valmennus saisi jatkoa lisärahoituksen myötä.


”Mihin tarvitaan etsivää nuorisotyötä, jos viimeisetkin työkalut viedään käsistä? Nuotta-valmennus on etsivän nuorisotyön paras työkalu: nuoren kanssa luottamussuhteen luomisessa, itsetunnon/itsetuntemuksen vahvistamisessa, sosiaalisessa vahvistamisessa ym.”, kommentoi etsivä nuorisotyöntekijä Emmi Pulliainen Loviisasta Facebook-keskustelussa Nuotta-valmennuksen leikkausuhan uutisoinnin jälkeen.


Leikkausuhan selvittyä lokakuussa Suomen nuorisokeskusyhdistys on aktiivisesti vaikuttanut virkamiehiin ja päättäjiin, jotta myönteistä palautetta saanut valmennus saa tarvittavan rahoituksen. Marraskuussa yhdistys jätti eduskunnassa vetoomuksen (linkki) Valtakunnallisen työpajayhdistyksen ja Vamos etsivän nuorisotyön kanssa.


Nuotta-valmennus tukee erityisesti niitä nuoria, joille sosiaalisista suhteista ja arjesta selviäminen asettaa haasteita. He ovat usein kokeneet monta torjumista työnhaussa tai opintopaikan etsimisessä eivätkä välttämättä usko omiin mahdollisuuksiinsa enää.


Nuoret saapuvat intensiivivalmennukseen työpajajakson tai etsivän nuorisotyöntekijän kanssa käytävän prosessin aikana. Muutaman vuorokauden irtiotto uudessa ympäristössä luo kontrastia omaan osin synkkäänkin arkeen ja tuo näköalaa tulevaisuuden vaihtoehtoihin.


Nuotta-valmennuksesta uskallusta hakea kouluun tai työpaikkaan


Nuotta-valmennus auttaa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan sekä rohkaisee toimimaan ryhmässä.


Luonnossa liikkuminen tai käsillä tekeminen voivat olla merkittäviä elämyksiä nuorelle, jolla ei ole pitkään aikaan ollut kokemusta, että minä pystyn ja osaan.


”Sillä on suora yhteys itsetuntoon, ja se vaikuttaa siihen, että uskaltaa hakea kouluun tai työpaikkaan”, Kuopiossa etsivää nuorisotyötä tekevä Teemu Koponen sanoo.”Me ei pystyttäisi palvelemaan näin isoa määrää nuoria tällä palvelumuodolla, jos ei olisi Nuottaa.”


Valmennuksen aikana nuorten arjessa toimiva etsivä työntekijä tai työpajan ohjaaja pääsee syventämään luottamussuhdetta nuorten kanssa yhteisten kokemusten kautta. Valmennuksen aikana nuoret pääsevät koettamaan itsensä ylittämistä yhdessä esimerkiksi meloen, kiipeillen, haasteita ratkoen tai leipoen.


Valmennusta on toteutettu vuodesta 2010 lähtien yhdeksässä nuorisokeskuksessa ympäri Suomea.


Nuotta-valmennus on osa sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuutta, johon myös etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta kuuluvat.


Lisätietoa:

Eija Pietilä, toiminnanjohtaja, Suomen nuorisokeskusyhdistys

p. 040 162 5453

eija.pietila@snk.fi

Pyydä tarjous leiristä