Järjestöt vetoavat nuorten palveluiden säilyttämiseksi – radikaalit leikkaukset peruttava

Julkaistu:

Suomen nuorisokeskusyhdistys, Valtakunnallinen työpajayhdistys sekä Vamos, etsivä nuorisotyö ovat huolissaan valtion talousarviossa nuorten sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuudelle esitetyistä 7,5 M€ leikkauksista. Järjestöt luovuttavat asiasta vetoomuksen eduskunnassa tiistaina 17.11.


Opetus- ja kulttuuriministeriön sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuuteen kuuluvat nuorten työpajatoiminta, etsivä nuorisotyö ja Nuotta-valmennus.


Vuonna 2016 etsivän nuorisotyön budjettirahoituksesta esitetään leikattavan massiiviset 6 M€ eli 40 prosenttia toimintaan aiemmin osoitetuista varoista. Nuorten työpajatoiminnasta ehdotetaan vuonna 2016 leikattavaksi 1,5 M€ eli 15 prosenttia nykyisestä toiminnan valtion rahoituksesta. Nuotta-valmennuksen tukea esitetään kokonaan lakkautettavaksi.


”Nämä leikkaukset ovat ristiriidassa sekä hallitusohjelmakirjausten että budjettiesityksen tavoitteiden kanssa. Säästöjen kohteena ovat heikoimmassa asemassa olevat nuoret”, Työpajayhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Ahonen-Walker muistuttaa.


Nuotta-valmennukselle esitetty koko tuen lakkauttaminen kaventaa etsivän nuorisotyön ja työpajojen toimintaedellytyksiä. Yhden syrjäytyneen nuoren kustannukset ovat helposti yhteensä yli 1 M€ eli sama kuin Nuotta-valmennuksen kustannukset vuodessa.


Konttorissa tapahtuva nuorten auttaminen on tiensä päässä


”Osa nuorista on menettänyt luottamuksen omaan tulevaisuuteensa sekä aikuisten ja ammattilaisten kykyyn auttaa heitä. Pelkkä toimenpidekeskeisyys ei näissä tapauksissa usein riitä, vaan tarvitaan nuoret aidosti tavoittavaa palvelua, mistä Nuotta-valmennuksella, työpajoilla ja etsivällä nuorisotyöllä on vahvaa näyttöä”, Pasi Hedman, Nuotan ohjausryhmän puheenjohtaja Suomen nuorisokeskuksista kertoo.


”Helsingissä kolmannen sektorin toimijoilla on merkittävä rooli etsivän nuorisotyön tuottajina, missä asuu noin 14 prosenttia maamme nuorista. Tilanne on rahoituksen osalta sietämätön ja toiminnan jatkuminen on nykyiselläkin rahoituksella jo vaakalaudalla. Lausuntokierroksella oleva nuorisolakiesitys tulee lisäämään merkittävästi nuorten ohjautuvuutta ennestään ruuhkautuneeseen etsivään nuorisotyöhön. Yhtälö ei ole siis toimiva”, Vamosin etsivän nuorisotyön esimies Ville Koikkalainen toteaa.


Sivistysvaliokunta on esittänyt valtiovarainvaliokunnalle, että momentille 29.91.51 (Nuorten työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö) lisätään 10 M€. Järjestöt vetoavat kansanedustajiin, että etsivän nuorisotyön, työpajojen ja Nuotta-valmennuksen rahoitus järjestetään kestävällä tavalla tulevina vuosina.


Vetoomus luovutetaan eduskunnan pikkuparlamentin kansalaisinfossa tiistaina 17.11. kello 11.00.

Media on tervetullut paikalle seuraamaan sekä haastattelemaan järjestöjen edustajia.


Median yhteydenotot


Pasi Hedman, Suomen nuorisokeskukset, p. 020 611 6204, pasi.hedman@ankkapurha.fi

Mari Ahonen-Walker, Valtakunnallinen työpajayhdistys, p. 040 760 1778, mari.ahonen-walker@tpy.fi

Ville Koikkalainen, Vamos, etsivä nuorisotyö, p. 050 592 2554, ville.koikkalainen@hdl.fi

Pyydä tarjous leiristä