Vegaaninen juhlamenu Marttisessa – Herkuttelua ympäristöä kunnioittaen

Julkaistu:

 Kasvisruokaa ja koristeita puisella pöydällä.


Leirikoulu-, kokous- ja leiriruokailuissa monipuolisuus, lähi- ja luomuruuat sekä kestävä kehitys ovat olleet Marttisessa arkea jo pitkään. Viime syksynä Marttisen keittiö nousi kuuden portaan Luomunportaat-ohjelmassa viidennelle portaalle ja sai sen myötä kolme luomutähteä. Tämän lisäksi keittiö voitti Luomu SM 2018 –kilpailussa oman sarjansa julkiset, keskisuuret toimijat. Nyt Marttisen keittiö on tuonut juhlamenuihinsa perinteisten menujen rinnalle vegaanisen juhlamenun.


Nuorisokeskus Marttinen on opetus- ja kulttuuriministeriön valvoma ja tukema valtakunnallinen nuorisokeskus. Nuorisokeskus on 25 toimintavuotensa aikana kasvanut korkeatasoiseksi ja osaavaksi, monipuolisesti palvelevaksi keskukseksi. Nuorisokeskusten yhteiset arvot – yhdenvertaisuus, osallisuus, yhteisöllisyys ja yksilöllisyys sekä elämän ja ympäristön kunnioittaminen – ovat osa koko Marttisen toimintaa. Käytännössä elämän ja ympäristön kunnioittamisen arvo tarkoittaa nuorisokeskuksille elämänhallinnan vahvistamista, terveitä elämäntapoja, kestävää kehitystä ja luontosuhteen vahvistamista.


Kestävän kehityksen kautta luomu- ja lähiruoka ovat olleet tärkeä osa Marttisen toimintaa jo pidemmän aikaa. Kasvisruokakaan ei ole keskuksessa hetken muotitrendi, vaan siitä on vuosikymmenten kokemus. Marttisen keittiötiimin jäseniltä löytyy monipuolista ruokaosaamista, sillä tiimissä on pitkän linjan kasvisruokailijoita, vegaani, lihan ja kalan asiantuntemusta sekä villiruuan harrastaja, leipomistaitoja unohtamatta.


– Kasvisaterian valitseminen välillä on helppo tapa vähentää hiilidioksidikuormaa. Samalla voi vähällä vaivalla lisätä kasvisten käyttöä. Puoli kiloa päivässä täyttyy helposti ja maukkaasti, kertoo Armi Rajala Marttisen keittiöltä.


Nyt Marttisen valikoimaan tuodulla vegaanisella juhlamenulla vastataan asiakkaiden kysyntään. Tämän myötä tuodaan uusi vaihtoehto myös juhliin, olivat sitten kyseessä isot häät tai muunlaiset juhlat Vanhan Pappilan juhlavassa ja perinteikkäässä ilmapiirissä tai pienemmät juhlat keskellä luontoa Marttisen Vihta-saunalla.


Nuorisokeskuksella on tällä hetkellä juhlan aihetta myös omasta takaa, sillä viime syksynä Euroopan Neuvoston nuorisoyksikkö myönsi Marttiselle laatumerkin sen tekemästä nuorisotyöstä. Tätä tullaan juhlimaan maaliskuulla.


 


 


 


Edgar Castrejon

Pyydä tarjous leiristä