Seikkailua kirjastossa

Julkaistu:

Muumipappa-hahmo avatun kirjan päällä.


Nuorisotiedon kirjaston Seikkailukasvatuksen kokoelma on monipuolinen kooste seikkailukasvatuksen ja elämyspedagogiikan aineistoja Suomesta ja ulkomailta. Uusimmat aineistot päivittyvät  tuoreeltaan kokoelman nettisivulle. Julkaisuja, artikkeleita ja opinnäytteitä voivat kaikki kiinnostuneet lainata. Kaikille avoin nuorisoalan monitieteinen erikoiskirjasto sijaitsee Itä-Pasilassa Helsingissä. 


Kun Nuorisotiedon kirjastoon perustettiin Seikkailukasvatus-kokoelma, elettiin vuotta 2007. Ajatusta hauduteltiin Jari Kujalan kanssa, joka toimi tuolloin Pohjois-Suomen seikkailuyhdistyksessä (Poseka ry), ja ministeriössäkin asia taisi käydä kierroksella. Kirjastolla oli jo hyvää kokemusta erilliskokoelmien ylläpitämisestä ja seikkailualan moninaisuus ja elävyys tuntui istuvan mainiosti monitieteisen kirjaston toimintamalliin. Nuoriso- ja kansalaistoiminnan tutkimuksen ja käytäntöjen välimaastossa toimivasta kirjastosta osattiin myös jo kysyä neuvoa seikkailukasvatuksen ja elämyspedagogiikan tutkimuksiin ja opinnäytteisiin.  

 

Sitten ei muuta kuin toimeksi. Seikkailualan keskeistä aineistoa löytyi jo valmiiksi kirjaston nuorisotyön hyllystä. Vuonna 2003 lakanneen Seikkailukasvatus-lehden vuosikerrat olivat tallessa lähes kokonaan, myöhemmin täydennystä saatiin Lastensuojelun keskusliiton kirjastosta. Kirjaston tietokannasta selviää, että ensimmäinen kokoelmaan tallennettu uusi julkaisu oli Seppo J. Karppisen ja Timo Latomaan toimittama Seikkaillen elämyksiä. Seikkailukasvatuksen teoriaa ja sovelluksia (Lapin yliopistokustannus, 2007). 

 

Jari kantoi ulkomaan reissuiltaan kokousraportteja ja muita kansainvälisissä tapahtumissa mukaan tarttuneita opuksia, jotka täydensivät kokoelmaa mukavasti. Kirjasto hankki parhaansa mukaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Niihinkin parhaat vinkit saatiin Jarilta. Avartti lahjoitti kokoelmaan Matti Telemäen jäämistöstä löytynyttä aineistoa, joista saksankieliset saivat paikan varastosta.  



Seikkailukasvatuksen julkaisuille kysyntää


Pipopäinen ihminen selaa kirjaa ulkona.


Suomen Nuorisokeskukset -toimijoiden kanssa nousi jossain vaiheessa esiin, olisiko mahdollista ryhtyä yhteisvoimin tilaamaan alan tieteellisiä journaaleja. Ehdolla olleet Journal of Experiental Education ja Journal of Adventure Education and Outdoor Learning -lehdet olisivat nostaneet kokoelman laatua huimasti, mutta mielekkään lukijamäärän tavoittaminen hinnakkaille lehdille todettiin pienille toimijoille haastavaksi. On harmillista, että alan tieteellisiin lähteisiin pääsenevät käsiksi käytännössä vain ne, joilla on pääsy korkeakoulukirjastojen rajoitettuihin elektronisiin aineistoihin. Vähintään suomalaisten kirjoittajien alan lehdissä ja kokoomateoksissa julkaisemia tieteellisiä artikkeleita olisi hyvä päästä muidenkin seuraamaan.  

 

Seikkailukasvatuksen kokoelmalle on kysyntää, se tiedetään kirjastossa. Jokaisesta kirjastossa vierailevasta nuorisoalan oppilaitoksen ryhmästä löytyy lähes pääsääntöisesti muutama seikkailutoimintaa harrastavia tai siitä kiinnostuneita opiskelijoita. Alan konkareille tutut Telemäet ja muut ovat yhä edelleen käytössä. Ne ovat aarteita heille, jotka vasta perehtyvät aiheeseen.  

 

Seikkailullisia ja elämyksellisiä aiheita sivuavia uusia julkaisuja ilmestyy harvakseltaan. Niitä voisi tulla enemmänkin. Olisi kiinnostavaa saada esimerkiksi monipuolinen artikkelikokoelma suomalaisen seikkailukasvatuksen nykypäivästä ja uusistakin virtauksista. Kirjoittajina voisi parhaimmillaan olla sekä alalle jo vahvasti vihkiytyneitä että tuoreimpia seikkailijoita, vaikkapa eri oppilaitoksissa ja eri koulutusasteilla aiheesta oppareita ja graduja työstäneitä. Entä seikkailukasvatuksen perusteos myös englanninkielisenä? Toiveita riittää! 


 


Vappu Turunen

Vastaava informaatikko


 



Muistathan toimittaa seikkailuaiheisen julkaisun tai opinnäytteen kirjastoon:


 

Nuorisotiedon kirjasto

Asemapäällikönkatu 1

00520 Helsinki

kirjasto(at)alli.fi

puh. 044 4165 205


 


www.nuorisotiedonkirjasto.fi

 

Nuorisotiedon kirjasto – seikkailukasvatuksen kokoelma


 

 


Priscilla Du Preez

Pyydä tarjous leiristä