Seikkailukasvatuksen työmenetelmiä varhaiskasvatukseen

Julkaistu:

Syksyllä alulle laitetun Varhaiskasvatuksen seikkailukasvatusverkoston kehittämistyö jatkuu. Meneillään on toiminnan suunnitteluvaihe, jonka aikana tehdään yhteisiä askelmerkkejä viitoittava toimintasuunnitelma.

Verkostoa alettiin kasaamaan, koska haluttiin tuoda seikkailukasvatuksen potentiaali myös pienten lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Seikkailukasvatuksen työmenetelmät eivät ole vielä tähän mennessä kohdanneet varhaiskasvatusta toivotussa mittakaavassa. Yksittäisten kasvattajien kapeita hartioita on nyt alettu koota yhteistyöhön. Tarkoituksemme on kehittää seikkailukasvatuksen asemaa varhaiskasvatuksen kentällä. Visiomme mukaan seikkailukasvatus olisi tulevaisuudessa yhä tunnustetumpi osa varhaiskasvatusta.

Pikkulapsi istuu kivellä

Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet sekä alan toimijoiden omat varhaiskasvatussuunnitelmat antavat mahdollisuuden erilaisten lähestymistapojen valintoja opetuksen toteutuksessa. Yhteisissä raameissa on siis enemmän kuin mahdollista toteuttaa varhaiskasvatusta esimerkiksi seikkailukasvatuksen ja elämyspedagogiikan näkökulmasta. Erilaista luonto- ja ulkotoimintaa tehdään jo paljon varhaiskasvatuksessa ja kysyntää myös tälle näkökulmalle on olemassa. Tätä puoltaa muun muassa edellisessä uutiskirjeessä julkaistun varhaiskasvattajien kutsuhuudon myötä moninkertaisiksi nousseet seikkailukasvatusverkoston internetsivujen kävijämäärät.

Vakan seikkailukasvatusverkostoon hyppäsi mukaan nopealla aikataululla yli 50 kasvattajaa ympäri Suomen. Kasassa on hyvin moninainen porukka, minkä myötä myös seikkailukasvatuksen asemaan vaikuttaminen alallamme tulee tapahtumaan monilla eri tasoilla. Meneillään olevan kehittämistyön myötä näyttää selvältä, että toimintamme tulee keskittymään muun muassa näkyvyytemme lisäämiseen ja koulutusyhteistyön rakentamiseen. Olemme kuitenkin vasta muodostumisvaiheessa oleva nuori verkosto, joten aloitamme pienin askelin yhteisömme vahvistamisesta ja verkostomaisen toiminnan omaksumisesta.

Jos olet aiheesta kiinnostunut varhaiskasvattaja, hyppää mukaan Facebook-ryhmämme kautta, jonka löydät tästä linkistä:

https://www.facebook.com/groups/394188441588607 tai etsimällä fb:n hakukentästä nimellä ”Varhaiskasvatuksen seikkailukasvatusverkosto”.

Voit ottaa myös suoraan yhteyttä. Pallottelen erilaisia yhteistyökuvioita erittäin mielelläni! Löydetään yhdessä tavat edistää seikkailukasvatuksen ilosanomaa!


Juho Olenius

Varhaiskasvatuksen opettaja

juho.olenius(at)kolumbus.fi

040 7065 866

Vinkkejä seikkailukasvatukseen varhaiskasvatuksessa:

Pieniä hetkiä metsäeskarissa – omien arvojen mukaista kasvatus- ja opetustyötä (julkaistu 9.10.2019)

Viedäpä ne kaikkein pienimmät ulos – seikkailukasvatus varhaiskasvatuksessa (julkaistu 8.9.2020)

Pyydä tarjous leiristä