Nuorten ääni kuuluviin: ”Merkityksellistä on, että siinä yhteisössä ois hyvä olla itsellä ja sitten myös muilla”.

Julkaistu:

Marttinen



Nuorisokeskus Marttisen hankkeen  Nuorten ääni kuuluviin tiedolla johtamisella ja osallisuuden edistämisellä ajatuksena on tuoda nuorten ääntä kuuluviin virkamiesten ja päättäjien suuntaan ja edistää heidän keskinäistä vuoropuheluaan. Hanke starttasi viime lokakuussa.



Mutta mitä onkaan osallisuus tarkalleen, ja miten se koetaan? Marttisen nuorisotyön kehittäjä Satu Hotari on haastatellut toistakymmentä nuorta ikäväliltä 15–28. Haastattelut löytyvät Marttisen sivuilta. Nuorilta kysytttiin: Mitä osallisuus sinulle tarkoittaa? / Missä tai milloin olet kokenut osallisuutta? / Kuinka se on sinuun vaikuttanut? / Missä haluaisit olla osallisena tulevaisuudessa?


Tässä otteita nuorten vastauksista.





juliste





Täältä pääset lukemaan kaikki haastattelut.



Nuorten ääni kuului keväällä Marttisessa, kun nuorille ja virkamiehille järjestettiin vaikuttamistapahtuma. Järjestelyissä olivat aktiivisesti mukana Virtain ja Alavuden nuorisovaltuustot. Tapahtumaan osallistui lapsia ja nuoria myös muista lähikunnista.



Nuoret tapasivat asiantuntijoita työpajoissa, joissa he saivat keskustella asioista ilman ohjaavien aikuisten läsnäoloa. Joukkoliikenneasiat ovat yksi nuoria eniten puhututtavista aiheista Virtain seudulla, sillä julkiset kulkuyhteydet ja niiden niukkuus määrittelevät paljon näiden nuorten elämisen tahtia, ja harrastusmahdollisuuksia sekä opiskeluvalintoja. Muita suunnitteluvaiheessa esiin nousseita, nuorten mielen päällä olevia aiheita olivat muun muassa päihdeongelmien kanssa kamppailevat nuoret, mopoilijoiden tilatarpeet, uusi opetussuunnitelma ja parisuhdedraamat.



Aikuiset päättäjät ilahtuivat nuorten reippaasta suorapuheisuudesta ja yllättyivät muun muassa siitä, että nuoret arvostavat yhä perinteitä. Uutta opittiin siis puolin ja toisin.





kollaasi





Hanke jatkuu edelleen. Nuorisokeskus Marttisen työntekijät kartoittavat nuorten tarpeita Marttisen vaikuttamisalueella ja tekevät yhteistyötä alueen nuorisotyöntekijöiden ja muiden nuoria työssään kohtaavien tahojen kanssa.

 


Myös SuomiAreenassa keskusteltiin 15.7.2019 osallisuudesta ja siitä, että se on yhdessä tekemistä. Poimintoja keskustelusta:



”Kuinka monelle muulle väestöryhmälle sanotaan, että ennen oli paljon rankempaa? Että olkaapas hiljaa, kun teillä kuitenkin on asiat hyvin.”



”Tieto, että nuoria on oikeasti kuultu, ei välttämättä mene takaisin nuorille. Esimerkiksi nuorisokyselyiden vaikutukset.”


”Jokaisessa koulussa pitäisi käydä kouluterveyskyselyn tulokset läpi.”



”Valtaa pitäisi luovuttaa nuorille eikä vain kysellä mielipiteitä.”



”Osallisuus ei saisi olla vain aktiivisten ja innokkaiden nuorten juttu, vaan pyritään saamaan kokemukseen mukaan myös ne, jotka eivät ehkä uskalla nähdä itsessään mahdollisuuksia, jotka heissä on.”

 

Pyydä tarjous leiristä