Nuorisotyön kansainvälisyyttä kannattaa tukea

Julkaistu:

saksa



Nuorisotyöntekijöiden osallistumista kansainvälisille opintomatkoille ja seminaareihin kannatetaan kunnissa vaihtelevasti. Osa kunnista lähettää sekä nuoria että työntekijöitään säännöllisesti tutustumaan eri maiden EU-hankkeisiin ja tapahtumiin; osa ei juuri ollenkaan.



– Muiden maiden käytäntöjen havainnointi ja niistä oppiminen lisäävät ymmärrystä myös omasta työstä. Kansainvälisyys edistää sitä, että eri maiden nuorisotyöntekijät saavat oppia toisiltaan, kertoo Uuraisten nuorisotyöntekijä Marjo Ruuska.



Ruuska on käynyt EU-rahoitteisella opintomatkalla Espanjassa tapaamassa kollegoitaan ja viimeksi Saksassa tutustumassa kunnalliseen nuorisotyöhön Düsseldorfissa ja Kölnissä.



Nuorisokeskusverkosto tekee aktiivista työtä nuorisotyön kansainvälisyyden edistämiseksi. Tiedon Saksan opintovierailusta Marjo sai Nuorisokeskusyhdistyksen kansainvälisen työn koordinaattorilta Mari Puraselta, joka työskentelee myös nuorisokeskus Piispalassa ja jakaa tietoa kansainvälisistä hankkeista Keski-Suomen alueella.



– Mari auttoi lisäämään hakemukseen englanniksi perusteluja ja pieniä lisäyksiä. Hakemuspohja on helppo, mutta kv-koordinaattoreista apua, kun lähtee reissuun, Ruuska kertoo.



Muualla moni asia tehdään toisin

 


Saksan opintomatkalla oli mukana 12 suomalaista viime keväänä. Nuorisotyöntekijät tutustuivat parin päivän aikana muun muassa katutyöhön, luovuuteen ja tekemiseen keskittyvään seikkailupuistoon, Saksan suurimpaan sateenkaarikeskukseen, maan suurimpaan skeittiparkkiin ja Rather-malliin, joka on suunnattu koulupudokkaille, jotka eivät voi käydä tavallista koulua.



– Rather ja katutyö oli itseäni eniten kiinnostava tutustumiskohde. Saksassa etsivää nuorisotyötä tehdään kokonaan kadulla.


Erot laissa ja säädöksissä herättivät suomalaisissa ihmetystä. Koululaiset saivat esimerkiksi rakentaa taloja seikkailupuistossa, kun taas meillä ollaan hyvin tarkkoja turvallisuuskriteereistä. Kunnallisia nuorisotiloja vastaavia Saksassa ei juuri ole, ja saksalaiset nuorisotyöntekijät ovat koulutukseltaan sosiaalityöntekijöitä.


Ruuska toivoo, opintovierailuista tulisi vuosittainen tapa ja että Uuraisille kutsuttaisiin yhtä lailla vierailijoita muista maista.



Oppi Saksan reissusta on levinnyt myös laajemmalle, sillä Ruuska on käynyt kertomassa siitä paikallisen yläkoulun saksan tunnilla ja nuorille nuorisotilan illoissa. Toki myös kollegat ja esimiehet ovat saaneet kuulla vierailusta.



Erasmus-rahaa on tarjolla hyvin ja netistä on helppo katsoa, mitä on tarjolla ja mitkä matkat tai työharjoittelut ovat sopivia työntekijöille tai nuorille.

 


saksassa


 


Ensimmäistä kertaa kotikylältä ulkomaille?

 


Kansainvälistyminen on Ruuskan mukaan erityisen tärkeää pikkupaikkakuntien nuorille, joille jo Jyväskylä voi tuntua isolta paikalta. Kaikki perheet eivät juuri matkustele ulkomailla ja nuorisovaihto voi olla yläkoululaiselle ensimmäisiä ulkomaanmatkoja.



– Lähden mielelläni myös nuorten kanssa ulkomaille. Olen koittanut saada etsivän nuorisotyön nuoria innostumaan. Kuulimme juuri Keski-Suomen Nuorisotyöpäivillä, että etsivän nuorisotyön nuorille kohdennetaan jatkossa omia 2–3 viikon vierailuja. Se kuulostaa todella hyvältä.


 

Pyydä tarjous leiristä