Nuoret opettavat pienempiään purjehtimaan Kuusamossa

Julkaistu:

purjehdus

 


Nella ja Eerika ovat rohkeita kesätyöläisiä. Nuorisokeskus Oivanki tarvitsi vetäjät lasten purjehduskerholle, joka pyöri tänä vuonna kolmatta kesää. Nuoret olivat valmiita ottamaan ohjat, vaikka heillä ei ollut aikaisempaa purjehduskokemusta. Myös kerhon vetäminen oli heille uutta.– Kyllä me jännitettiin sitä etukäteen, turhaan, koska se olikin paljon yksinkertaisempaa, Nella kertoo.Oppia jollapurjehduksesta 17-vuotiaat Nella ja Eerika saivat edellisen kesän ohjaajilta. Nuoret ovat opettaneet kahdelle kuuden lapsen ryhmälle optimistijollalla purjehtimista kahtena iltana viikossa kesän ajan. Kerho on tarkoitettu uimataitoisille alle 16-vuotiaille. Mukana on ollut 7–15-vuotiaita, joista osa on keskenään sisaruksia.– Vanhemmat sisarukset auttavat pienempiään ja pieniä lapsia mahtuu jollaan kaksikin kerrallaan.

 


Mielekäs kesätyöElijärvi on pieni järvi, juuri sopivan kokoinen purjehduksen opetteluun. Vesille kerholaiset menivät jo toisella tapaamisella kesäkuussa.


–Toinen meistä menee mukaan tavallisella veneellä ja toinen jää rantaan. Jos tuulta ei ole riittävästi, jollat saadaan vedettyä takaisin maalle, Eerika kertoo.Tuuliolosuhteet ovat olleet vaihtelevia. Jos tuulta on liian vähän tai jopa liikaa, lasten kanssa on pelattu minigolfia ja tehty muuta mukavaa maissa. – Lapset ovat jaksaneet keskittyä opetukseen hyvin ja he ovat hyvin reippaita. Hiljaista hetkeä ei ole ollut, nuoret kuvailevat.Nella ja Eerika ovat huomanneet, että lapset ovat nopeita oppimaan. – Vaikeinta on oppia kääntymään jollalla kovemmassa tuulessa ilman, että vene kallistuu liikaa. Pitää myös hahmottaa, mistä suunnasta tuulee.

 


Viimeinen kerhoilta koittaa pian ja silloin kerholaiset viettävät päätösjuhlaa. – Kasataan yhteen kesän aikana opittu ja otetaan rennosti yhdessä lasten ja heidän vanhempiensa kanssa.Kerhon vetäminen on ollut Nellan ja Eerikan mielestä vastuullisempaa ja mielenkiintoisempaa kuin moni muu työ. Asiat on saanut hoitaa itse.

 


purjehdus

 


Itseluottamusta ja pelkojen voittamistaJollapurjehduksen Oivankiin on tuonut nuorisokeskuksen johtaja Riitta Laulajainen, joka on itse intohimoinen purjehtija. – Olen voimaantunut purjehduksesta ja saanut siitä paljon itseluottamusta.Laulajainen purjehtii oululaisissa purjehdusseuroissa. Merenrantakaupungeissa hduskulttuuri on vanhaa ja koko suku saattaa harrastaa lajia.– Oivangissa junnut ovat luoneet itse toimintansa.Laulajainen kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä rahoituksen saamisesta lajin tuomiseksi nuorisokeskukseen. Kalusto eli kuusi kilpakapasiteetilla varustettua jollaa on ministeriön rahoittamia.– Ensimmäisenä purjehduskesänä vanhemmat jännittivät rannalla. Lohdutin, että tällä järvellä kaikki on käden ulottuvilla. Tuulet ovat niin vaimeita, että niistä saa vähän väärän kuvan kilpalajista. Mutta tärkeintä on oppia hallitsemaan oma pelkonsa ja voittaa itsensä. 


 


jollapurjehdus

Pyydä tarjous leiristä