Partiolaisten Ryske’19-leiri riemastutti 2400 osallistujaa vauvasta vaariin

Julkaistu:

Ryske19

Iltaohjelman tunnelmaa. Kuva: Tuomas Turpeinen

Ilmaan nostetut huivit pyöriä viuhuvat kesäillassa. Tulee tunne, että on osa suurempaa kokonaisuutta. Partiossa parasta on ystävyys, yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne. Näin kuvailee 19-vuotias Inari Halonen, joka otti 11-vuotisen partiouransa ensimmäisen suuren projektin vastaan ja toimi heinäkuuussa Järvi-Suomen Partiolaisten piirileirin Pop up -päällikkönä. Ryske'19 järjestettiin nuorisokeskus Hyvärilässä Nurmeksessa.Pop up -päällikkö vastasi piirileirin vapaa-ajan ohjelmasta. Projekti alkoi Inarin osalta jo viime syksynä.– Minua kysyttiin piirin luottohenkilöiden tapaamisessa mukaan piirileirin tekemiseen. Ehkä vaihtui kyllä-sanaan ja Inari alkoi miettiä, millaisia ohjelmapisteitä hän haluaa Hyvärilään. – Vapaa-ajan ohjelma tuli sisältämään urheilua, jota saimme Hyvärilästä sekä luovaa tekemistä, kuten maalausta ja huiviholkkien valmistamista sähkötyökaluilla. Rentoutumiseen oli tarjolla riippumattometsä ja tentsilet eli puuteltat.Hyvärilä oli Inarin mukaan todella hyvä paikka leiriytymiseen. Teltat saatiin pystytettyä tasaiselle nurmikentälle ja vettä ja sähköä sai helposti. Kaikki oli lähellä. Olivatko olosuhteet liian helpot partiolaiselle?– Riippuu, mitä kukin haluaa, mutta tämä oli monelle ensimmäinen iso partioleiri, joten oli hyvä, että tämä oli helpompaa kuin erämaassa. Meillä oli mukana myös erityistarpeisia sisupartiolaisia, joille oli käytössä sisävessat. Minun mielipiteeni on, että aina ei tarvitse olla luonnon keskellä.

 


Ryske19

Sähkötyökalujen käytön harjoittelua. Kuva: Antti Putkonen

 


Pari sataa tekijää, 2400 osallistujaaRyske ja samalla piirileirin teema on rohkeutta, ystävyyttä, sinnikkyyttä, kekselijäisyyttä ja elämyksiä. Nimeä leirille miettivät jo kaksi vuotta sitten piirileirin johtoryhmä eli staabi, joka koostui 12 jäsenestä. Leirin johtajina toimivat 23-vuotias Anni Miettinen ja 25-vuotias Juha Hämäläinen. Pitkä projekti oli molemmille antoisa ja opettavainen.– Saimme vinkkejä muiden piirien johtajilta ja mentoreilta. Meitä oli yhteensä pari sataa tekijää. Tämä oli todella opettavainen kokemus. Leiriä tehtiin hyvällä hengellä ja saimme samalla uusia ystäviä. Anni kertoo.– Tässä pääsi tekemään yllättävän paljon kaikenlaista. Muutakin kuin johtamista ja kokoustamista, Juha lisää.

 


Ryske19

Leirin johtajat Anni Miettinen ja Juha Hämäläinen työn touhussa. Kuva: Tuomas TurpeinenRyske'19-leirille osallistui yhteensä 2400 eri-ikäistä partiolaista, osa viiden päivän ja osa kahdeksan päivän leirille. Palaute paikan päällä oli kiittävää eikä ihme, sillä tarjolla oli käden taitoja, vesilllä toimimista ja yhteiskunnallista ohjelmaa, kuten järjestöihin tutustumista, ammattien harjoittelua muun muassa isolla metsätyökoneella ja partioaatetta tukevaa ohjelmaa.– Meillä oli polkurasteja, joissa sai miettiä kysymyksiä, kuten sitä, mikä on kaunista ja mikä rumaa. Lisäksi sai pohtia oman arkensa ajankäyttöä sekä tutustua maailman partolaisiin, Anni kertoo.Myös Retkeilytaidot pääsivät Hyvärilässä testiin, sillä partiolaiset kokivat leirin aikana hurjan sään muutoksen 30 asteesta kahdeksaan.Mieleenpainuvinta Ryskeessä oli Annin ja Juhan mielestä se, miten hienoa oli nähdä kahden vuoden työnsä tulokset. Kun paperilla suunniteltu muuttuu todellisiksi kokemuksiksi.– Se hetki, kun leiriläiset saapuvat paikalle ja pääsevät tutustumaan uusiin partiokavereihin. Oli hienoa nähdä se aito onni ja ilo.

 


Ryske19

Leiri alkaa. Kuva: Susanna SillanpääKukaan ei ole liian vanha partioon

 


Nuorimmat osallistujat olivat muutaman kuukauden ikäisiä ja vanhimmat eläkeläisiä. Perhepartiolaisissa on paljon alle kouluikäisiä. Mukana oli myös aikuisia, jotka eivät vielä ole liittyneet partioon, mutta tulevat tutustumaan toimintaan lapsensa mukana.Partioon voi liittyä minkä ikäisenä tahansa. Anni ja Juha vinkkaavat kiinnostuneita etsimään paikkakunnaltaan kiinnostavan lippukunnan. Partio.fi/liity on tähän hyvä sivusto.Ryske'19-piirileirin johtaminen opetti johtajilleen organisointia, ajan hallintaa ja talousasioita, eli monia taitoja, joista on hyötyä myös muussa elämässä. Juha opiskelee liiketaloutta ja Anni valmistui juuri kätilöksi. Annilla on Kuopiossa oma partioryhmä ja nilsiäläinen Juha toimii lippukuntansa varajohtajana ja hallituksessa. Molemmat osallistuvat paljon retkiin ja tapahtumiin. Partio on kiinteä osa elämää.Myös Inari Halonen aikoo pysyä mukana partiossa. Ryskeen Pop up -päällikön tehtävät olivat myös monipuoliset ja  sisälsivät muun muassa budjetointia, yhteistyösopimuksia, hankintoja, sen pohtimista, minkå verran pisteet vetävät päivässä väkeä, työvuorolistojen ja muiden asioiden hiomista.– Ryske'19 sai minut innostumaan projektiluontoisesta tekemisestä. Seuraavaksi suunnittelen Järvi-Suomen Partiolaisten valokuvaustapahtumaa, eli heti vaan uusi juttu työn alle, Inari kertoo.


 

Pyydä tarjous leiristä