Laitetaan ilo kiertämään

Julkaistu:

Suomen nuorisokeskusyhdistys (SNK ry) edustaa 10 nuorisokeskusta ympäri Suomea. Ilokseni saan edustaa yhtä niistä keskuksista, kuusamolaista Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki Oy:tä sekä tänä vuonna SNK ry:n hallinnon kautta kaikkia kymmentä keskusta.


Alun perin nuorisokeskukset on perustettu edistämään nuorten liikkumista ja kasvua. Vuosittain nuorisokeskuksissa käy mm. yli 100 000 leirikoululaista ja keskimäärin 1000 syrjäytymisuhan alaista nuorisoryhmää, joissa on eri elämänvaiheissa hetkellistä tukea tarvitsevia nuoria valmennettavana. Nuorisokeskukset yhdistävät kymmenien yhteisten hankkeiden avulla eri kansallisuuksia. Järjestämme perheleirejä ja meidät ovat hyvin löytäneet mm. seurakunnan rippileirit, erilaiset urheiluseurat sekä yhdistykset.


Nuorisokeskukset monimuotoisia oppimisympäristöjä


Toimintamme nuorten kanssa erottaa muista matkailupalvelujen tuottajista se, että kaikessa nuorten kanssa tekemisessä on mukana oppiminen ja kasvu. Seuraamme aktiivisesti, mitä uusi nuorisolaki tai opetussuunnitelmat tuovat tullessaan ja pohdimme opetusopin keinoja nuorisokeskusten toimintaympäristössä. Perusopetuksen opetussuunnitelmat uudistuivat syksyllä. Yksi itseäni puhuttava tekijä on puettu sanoiksi opetussuunnitelmassa, se on ILO.


Ilo jakoon!


Vuoden 2016 aikana kokemani ilon kiteytän mielessäni nuoren pojan kuvaan. Hän osallistui viikonlopun mittaiselle perheleirille vaarinsa kanssa; vanhemmat olivat kuolleet. Ohjelmaan kuului monen moista, mutta kuva joka piirtyy omaan mieleeni, on hetki hevosen kanssa. Luontokappale rauhoitti erityisen vilkkaaksi havaitsemani pojan, ja siinä hetkessä oli mukana hiljainen ilo, hyväksyntä, keskinäinen ymmärrys.


Hyvät nuorisotyön vaikuttajat ja edustajat: Tuotetaan yhdessä iloa, huolehditaan omasta ja työtoverin ilosta ja laitetaan ilo kiertämään. Iloa siinä paikassa ja hetkessä, jossa kulloinkin elämme.


”Ilo pintaa vaik syvän märkänis.” – Evakkokaskuja.


Palosaaren porotilan Optio–poro tärkeässä työssään tuottamassa iloa.


Riitta Laulajainen

toimitusjohtaja

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki Oy

SNK ry:n hallituksen puheenjohtaja

Pyydä tarjous leiristä