Jälkitunnelmia prätkäreissulta nuorisokeskuksiin

Julkaistu:

Vielä kerran #nuorisokeskuskierros2019 ajatuksia Mika Tenetziltä, joka kiersi prätkällä kuudessa päivässä yhdeksän nuorisokeskusta 3.–8.6.2019.


  • Kilometrejä kertyi 3229.
  • Polttoainetta kului n. 170 litraa keskikulutuksella 4,4 l / 100 km.
  • Tankkauksia oli 10-12 kpl.
  • Öljyä Fazer ei syönyt lainkaan.
  • Yksi rengas korjattiin. Renkaat menevät vaihtoon.
  • Merinovillasukkia voi pitää jalassa viikon ilman hajuhaittoja.
  • Paino laski 2 kg viikon aikana. 


 


Marttinen


Marttinen

Virrat, Pirkanmaa

 


Marttiseen minulla on aikaisemman työsuhteeni takia erityinen suhde. Pienellä saarella toiminta on kompaktissa paketissa. Pihapiiri on rauhoittava ja Vanhan Pappilan miljöö huokuu historiallista arvokkuutta. On metsää ja järvimaisemia. 


Lomasaaren mökit ja päärakennuksen lähellä olevat nuorisohotellit tarjoavat viihtyisän ja laadukkaan majoituksen. Nuorisohotellien sisustukseen ovat myös nuoret päässeet vaikuttamaan niiden remontin yhteydessä. 


Vihta-sauna kutsuu saunomaan ja uimaan sekä viihtymään takkahuoneessa vaikkapa firman illanvietossa tai riparin iltaohjelman merkeissä. Vanhassa kappelissa on kaunis alttaritaulu. Lähiseudun Toriseva, Helvetinjärvi ja Keiturinsalmi tuovat oivan lisän tarjontaan.


 


Piispala


Piispala

Kannonkoski, Keski-Suomi

 


Piispala oli uusi tuttavuus minulle. Olin vain kuullut sen jäähallista ja suuresta alueesta. 


Kaunis mäntykangas kätki sisäänsä eri tasoissa monipuolisen keskuksen. Kaunis järvenranta, hauska viikinkivene, uimahalli, keilahalli ja Green Care eli eläinpiha toivat aivan oman leimansa toimintaan. Perinnetupa ja sauna modernimman takkatupakiinteistön vieressä toi mukavan kontrastin. Majoitustiloissa riitti vaihtoehtoja. Laajuudestaan huolimatta Piispala huokui luonnonrauhaa actionia unohtamatta. 


 Villa Elba

Kokkola, Keski-Pohjanmaa

 


Merellinen helmi keskusten joukossa. Viihtyisä ja kodikas ympäristö. Meri tuo erilaisen tunnelman kuin järvi. Kansainvälisyys näkyi vierailuni yhteydessä, kun joukko vapaaehtoisia oli juuri saapunut keskukseen. Laiturisauna kruunasi käynnin, samoin henkilökunnan kekseliäisyys majoituksen suhteen, vaikka oli täyttä. 


Pikku-Syöte


Pikku-Syöte

Pudasjärvi, Pohjois-Pohjanmaa

 


Myös uusi tuttavuus itselle. Maisema vaihtui pohjoisemmaksi. Hotellille ajaessa tunnelma oli kuin Kiilopään lomakeskukseen kiivetessä. Ja ylhäällä henki salpaantui maisemien tähden. Oli kuin Lapissa olisi ollut. 


Aluksi tunnelma oli kuin urheiluopistossa tai jossain Euroopan hotellissa. Huoneen maisemat vetivät vertoja alppihotellien maisemille. Pikku-Syöte onkin kutkuttava sekoitus hotellia, nuoriso-, laskettelu-, ja lomakeskusta kaikkien ominaisuuksien sulautuessa yhteen. 


Nuorisokeskuksen pedagoginen työote kuitenkin näkyy ohjaajien sekä muun henkilökunnan työssä ja SNK ry:n roll upeissa. 


Lähialueen luonto retkeilyreitteineen luo mahtavat mahdollisuudet maastopyöräilyyn, retkeilyyn ja talvella talvilajien kokeiluun. Hotellihuoneen mukavuus ja laadukkuus auttaa palautumaan päivän aktiviteeteista.


 


Vasatokka


Vasatokka

Inari, Lappi

 


Tunturijärven helmi. Tuo pohjoisessa oleva aarre. Se on kuin Tapio Rautavaaran laulussa Inarinjärvi. Kaukana pohjoisessa, mutta ei kuitenkaan unohdettu. 


Vasatokassa korostuu pohjoisen luonnon karuus ja kauneus. Se ei kaipaa laajaa ohjelmarepertuaaria. Pihasta aukeava tunturimaisema ja Lapin luonto on ohjelmaa isolla o:lla. 


Etelästä Vasatokka toki on sen verran kaukana, että sinne kannattaa mennä pitemmäksi aikaa. Mutta näköjään sinne voi ajaa myös yhdeksi yöksi. 😀


Sydämestä riipaisi, kun starttasin matkan kohti Kuusamoa. 15 tuntia Vasatokassa ei tuntunut riittävältä, kun olin ajanut Pudasjärveltä noin 500 km, ja edessä odotti lähes sama matka Kuusamoon. Tuntui lähes tuhlaukselta.  


Oivanki


Oivanki

Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaa

 


Matka Kuusamoon katkesi rengasrikkoon, mutta jatkui pienen viivästyksen jälkeen. Markku Aro lauloi laulua Kuusamosta 1980-luvulla, ja se kuvaa hyvin edelleen aluetta. Ei vielä olla Lapissa, mutta melkein. Pohjois-Pohjanmaalla. 


Oivangin mäntykangas muistuttaa Piispalaa, mutta pohjoisella mausteella. Lähialueen erämaa-alueet luovat keskuksen alueen lisäksi loistavat puitteet toiminnalle. Yhteistyö kaupungin kanssa nuorisotyön osalta kuullosti todella hienolle!


 


Metsäkartano


Metsäkartano

Rautavaara, Pohjois-Savo

 


Järjestys hieman muuttui rengasrikon takia ja saavuin Metsikseen hyvin myöhään illalla. Minua odotti iltapala majoituksen jääkaapissa, respassa odotettiin myös. Sain vinkin rantasaunasta ja nautin löylyistä sekä lempeästä järvivedestä. Löyly ja uinti iltapalan kera huuhtoivat pois renkaan tuoman huolen. 


Metsiskin oli minulle uusi tuttavuus. Mäntymetsä, pohjos-savolaisuus ja monipuolinen ohjelmatarjonta kauniine maisemineen oli loistava yhdistelmä. Mökin kuistille olisi voinut jäädä kuuntelemaan käen kukuntaa ja lintujen laulua useammaksikin päiväksi. 


Lähialueen kohteet olivat myös kiinnostavia ja harmitti todella, etten ehtinyt tutustumaan muun muassa turvekammiin ja Pumpulikirkkoon. 


 


Hyvärilä


Hyvärilä

Nurmes, Pohjois-Karjala

 


Pohjois-Savosta Pohjois-Karjalaan. Mäntymetsästä koivikkoon. Muutos oli huikaiseva. Erämaan keskeltä kaupungin kupeeseen vihreiden nurmien ja koivujen ympäröimään Hyvärilään saavuin läkähdyttävässä helteessä. 


Nuorisokeskus oli yhdistelmä koko kaupungille suunnattua monitoimikeskusta ja nuoriso- ja luontokeskusta. Modernia ja vanhaa. Yksi kolmesta keskuksesta, jotka sijaitsevat kaupungin lähellä. Tämä tuo nuorisotyöhön synergiaa. 


 


Anjala


Anjala

Kouvola, KymenlaaksoViimeisin, vaan ei vähäisin oli Nuorisokeskus Anjala Kouvolan lähellä Anjalassa. Ajelin sinne Myllykoskelta kauniiden peltojen keskellä ja mietin, miten monia erilaisia maisemia olinkaan saanut nähdä. Pohdiskelin ajaessa, että millainen mahtaa olla viimeinen nuorisokeskus.


Nuorisokeskus Anjalan kartanomaisuus ja puutarhamaisuus toivat viehättävän tunnelman alueelle. Pääsin nauttimaan maittavaa iltapalaa riparilaisten kanssa. Ruokalassa olleiden rippileirin työntekijöiden kanssa oli hyvät juttelut kiertueesta ja kokemuksista. 


Järven rannassa oli riippumattoja, joissa leiriläiset voivat halutessaan levähtää ja rentoutua päivän aktiviteettien lomassa. Alueen tammet ja lehmukset tuovat ilmapiiriin keski-eurooppalaista kartanotunnelmaa.


 


LopuksiKaikkia keskuksia yhdisti palvelualttius. Kaikissa tunsin itseni tervetulleeksi. Henkilökunnan ammattitaito on korkealla tasolla. Jokainen keskus on persoonansa, mutta pedagoginen osaaminen yhdistää niitä. Keskuksissa tehdään valtavan hyvää ja tärkeää työtä.


Haikein hetki oli niissä, joissa yövyin, se kun aloitin pakkaamisen aamulla. Yksi unelmistani on toteutettu. Matka oli myös matka henkisesti, hengellisesti ja fyysisesti.


Nyt #nuorisokeskuskierros2019 vaikenee.  (Tunnistaako kukaan, mistä ohjelmasta lainattu slogan?)Mika Tenetz

Pyydä tarjous leiristä