”Jouluna saan olla turvassa” – Lasten joulurauhan julistus kokoaa toiveet hyvästä joulusta

Julkaistu:

Lasten ja nuorten joulurauhan julistus herättää kuulemaan lasten toiveita joulusta ja joulua edeltävästä ajasta. Maanlaajuinen lasten joulurauha julistetaan perinteen mukaisesti marraskuun viimeisenä torstaina eli 25.11.

– Joulu on kaikkien juhla, mutta erityisellä tavalla se on lasten suuri juhla. Siksi haluamme herättää meitä aikuisia kuulemaan, mitä lapset toivovat joululta ja joulua edeltävältä ajalta. Kun pysähdymme kuulemaan heitä, he saattavat toivoa eniten perheen kanssa yhdessäoloa, mukavaa yhteistä tekemistä tai kiireetöntä aikaa. Tämä on hyvä muistutus meille aikuisille, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Eija Pietilä hoksauttaa.

”Me kaikki voimme osallistua tapahtumaan kuulemalla lasten toiveita.”

Pois paha mieli ja kiire

Poikkeusajat ovat tuoneet epävarmuutta erityisesti lasten arkeen, ja nuorilta on jäänyt väliin nuoruuden tärkeitä tapahtumia koronapandemian vuoksi. Pietilän mukaan lapsia ja nuoria tulisi kuunnella erityisellä herkkyydellä varsinkin nyt.
 
– Eräs lapsi toivoi, että ”jouluna saan olla turvassa” ja toinen halusi, että ”joulurauhana kukaan ei aiheuta pahaa mieltä ja kaikki ovat ystävällisiä”. Lasten toiveet kannattaa kuulla riippumatta siitä, miten tai missä joulua aikoo viettää, Pietilä mainitsee.

”Joulurauhana kukaan ei aiheuta pahaa mieltä ja kaikki ovat ystävällisiä.” 

Tänä vuonna julistukseen on haastettu kaikki lasten ja nuorten kanssa toimivat mukaan. Tapahtuma on saanut alkunsa vuonna 2014 nuorisokeskus Anjalasta ja viime vuosina sitä järjestetty kaikissa Suomen nuorisokeskuksissa.

Lasten joulurauhan julistus, lapsia pulkassa.
Lasten ja nuorten joulurauha julistetaan 25. marraskuuta.

Lasten ääni kellossa ympäri Suomea

Joukko lapsia on kirjoittanut alkuperäisen julistustekstin ja sitä luetaan joulutapahtumissa eripuolilla Suomea tänäkin vuonna. Joulurauha kaikuu myös sosiaalisessa mediassa lasten lukemana. 

Suomen nuorisokeskuksissa Lasten joulurauhaa julistetaan yhdessä paikallisten päiväkotien ja koululaisten kanssa, pieneläinkodilla, perinteikkäällä puurojuhlalla ja jouluvaelluksella, tonttupolulla, kaupunkien ja kuntien toritapahtumissa sekä videotervehdyksinä ja vinkkeinä somessa.

– Voimme antaa lapsille esimerkin, että ketään ei jätetä yksin. Me kaikki voimme osallistua tapahtumaan kuulemalla lasten toiveita, Pietilä vinkkaa.

Tule mukaan tapahtumaan? Löydät valmiita aineistoja ja osallistumisohjeet materiaalipankistamme: www.snk.fi/lastenjoulurauha

Pyydä tarjous leiristä