Mene konferensseihin. Pysähdy hetkiin. Luo kontakteja. Löydä sielunsisaruksia.

Julkaistu:

Norjassa 19.-25.6. pidetty yhdeksäs International Adventure Therapy Conference (IATC 9) aukesi upeasti Peer Gyntin tahtiin Vuorenpeikkojen tanssilla, ja meitä osallistujia kehotettiin löytämään sisäinen peikkomme. 

Konferenssin teema oli ”Journeying together” ja se kokosi yhteen nelisen sataa alan toimijaa ympäri maailman. Konferenssi järjestettiin kahdessa paikassa, ensin rannikolla Christiansandissa ja sitten vuorilla Hovdenissa. Pekka Lyytinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiöstä piti yhden tapahtuman Keynote-puheenvuoroista otsikolla ”Searching for Adventure Therapy – reflections from the Finnish sauna”. Luento käynnistyi epätyypillisesti, kun kaksi saunapeikolta vaikuttavaa hahmoa syöksyi vihtomaan Pekkaa.

Luennossa sauna toimi metaforana kehollisesta tilasta, joustavuudesta ja alttiudesta olla vastaanottava.

Railakkaan alun jälkeen pääsimme kuulemaan Pekan henkilökohtaista polkua seikkailuterapian tekijäksi ja matkalle kansainvälisten seikkailuterapiaverkostojen mahdollisuuksien maailmaan. Pekan vanhemmat olivat Karjalan evakkoja ja hän vietti lapsena luonnossa rajattoman pitkiä aikoja leikkien ja seikkaillen kotona. Lasten kesäkodissa nuorena ohjaajana hän ensimmäisen kerran tuli tehneeksi seikkailuja lasten kanssa. Pekka on psykologian lisensiaatti ja perhe- ja paripsykoterapeutti, joka on pitkään kehittänyt luonnossa tapahtuvaa seikkailullista kuntouttavaa ja terapeuttista työtä. 

Kaksi henkilö kiipeilemässä kiipeilytelineessä puistossa.
Yhdeksäs International Adventure Therapy Conference järjestettiin Norjassa kesäkuussa. Tapahtuma keräsi noin 400 seikkailuterapeuttia ympäri maailmaa.

Luennossa sauna toimi metaforana kehollisesta tilasta, joustavuudesta ja alttiudesta olla vastaanottava. Pekalle henkilökohtaisesti ensimmäinen kansainvälinen seikkailuterapiakonferenssi, Valenciassa Espanjassa vuonna 2017, oli kuin kotiin paluu, mikä tuntui maagiselta. Verkostossa oleva valtava määrä kokemusta ja luovuutta teki vaikutuksen. Kaiken tiedon ja taidon keskellä kulki huumori, ilo, tanssi ja juhliminen ilman yletöntä alkoholin kulutusta. Pekan kokemus on, että seikkailuterapiaverkostossa pääsee monipuolisen tiedon äärelle yksinkertaisesti kysymällä ihmisiltä. Bonusta on myös nykyisin mahdollisuus päästä käsiksi tutkimusjulkaisuihin avoimissa ja maksuttomissa kanavissa. Tarvitaan vain kovaa työtä ja omistautumista.

Pekan neuvoon ”Mene konferensseihin. Pysähdy hetkiin. Luo kontakteja. Löydä sielunsisaruksia”, on helppo yhtyä. Tällä hetkellä suomalaisella seikkailuterapiaverkostolla on tarve liittyä alan kansainvälisiin verkostoihin, joiden kautta halutaan edistää etenkin alan koulutusta ja tutkimusta. IATC9:ssa meitä oli 11 osallistujaa Suomesta ja herätimme positiivista huomiota ryhmähengellämme – samalla hengellä jo monissa verkostoissa mukana olevat Pekka, Miia Riihimäki ja Markus Mattsson avasivat ovia ja kontakteja uusille kollegoille. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan mukaan suomalaiseen seikkailuterapiaverkostoon, niin ole yhteydessä heli.eischer@snk.fi

Heli Eischer

Pyydä tarjous leiristä