Seikkailullinen leirikoulu haastoi nuoret tutkijoiksi – alustavia NYT!-tutkimustuloksia

Julkaistu:

Vihdoinkin ja sittenkin!

Olemme yli puoli vuotta valmistelleet ympäristöleirikoulua NYT!-tutkimustiimissä. Kymmenien etäpalaverien ja satojen sähköpostien jälkeen tapasimme Nuorisokeskus Marttisessa vihdoinkin lokakuun lopussa yhden koululuokan ja Marttisen kokeneet nuoriso-ohjaajat. Viime hetkiin saakka jännitimme koronatilanteen kehittymistä, mutta kaikki kääntyi parhain päin sittenkin.

Nuoria juoksee spontaanisti suolla.

Mikä NYT! ?

NYT! on Tampereen yliopistossa toteutettava tutkimus, jossa järjestetään kolme leirikoulua nuorten ympäristökansalaisuuden selvittämiseksi. NYT!issä on mukana kymmenenkunta tutkijaa, joista puoli tusinaa osallistui leirikouluun. Lue lisää: https://projects.tuni.fi/nyt/ 

Nuorisotyön ja tutkimuksen ammattilaiset yhdessä kehittämässä uutta leirikoulua

Pari vuotta sitten mietimme, että voisiko leirikoulu innostaa nuoria toimimaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Kysymys oli lähtölaukaus antoisalle yhteistyölle. Olemme tutkijoina etuoikeutettuja saadessamme nyt tehdä töitä nuorisotyön ammattilaisten kanssa, ja Marttiselle NYT!-hanke tarjoaa tilaisuuden kehittää uutta leirikoulua tutkimuksen kanssa vuoropuhelussa. 

Seikkailullinen leirikoulupilotti haastoi nuoret kanssatutkijoiksi

Neljän lokakuisen päivän aikana patikoimme nuorten itse suunnitteleman päiväretken Siikanevan kauniissa suomaastossa, pelasimme monipuolisia ympäristöaiheisia maastopelejä ja nautimme yhdessäolosta. Haastoimme nuoret kanssamme tutkijoiksi kehittämään leirikouluohjelmaa:  haastattelemaan toisiaan leirikoulun teemoista ja tunnelmista. Iloksemme tutkijuus innosti monia nuoria tekemään videoita, joissa saimme arvokasta palautetta leirikoulun aktiviteettien onnistumisesta ja monipuolisia kehittämisehdotuksia.

Alustavia tuloksia

Monialainen tutkijaryhmämme keräsi runsaasti aineistoa, jonka alustava analyysi osoittaa, että maaseudun nuoret suhtautuvat luontoon arkisesti. Ilmastonmuutoksen hahmottaminen on nuorille vaikeaa, mutta kierrätys on heille arkea. Monilla on halu vaikuttaa, mutta sopivien keinoja ei tahdo löytyä. Jotta luonnosta nauttiminen muuntautuisi haluksi vaikuttaa ympäristöön, nuoret tarvitsevat siihen tukea esimerkiksi koulun kautta.

Huikea kokemus niin tutkijoille!

Tutkimuksen kenttätyö on hauskaa, totesimme kaikki tutkijoina! Harvemmin sitä saa juosta pitkin metsiä yhdessä tutkittavien kanssa ja seurata nuorten spontaania suojuoksua. Sujuva yhteistyö Marttisen kanssa tuotti upean leirikoulun, jota on hyvä lähteä kehittämään ensi kevään leirikoulupilotiksi. Kiitos Koneen Säätiölle NYT!in rahoituksesta!

NYT!-tutkija suolla (selfie).

Kirjoittajat

Leirikouluun osallistuneet tutkijat,

Maarit Marttila, Marjukka Colliander ja Mari Pienimäki

 

Pyydä tarjous leiristä