Mitä nuorisokeskuksissa tapahtuu kesällä?

Julkaistu:

VasatokkaJääkiekkoilijat, riparilaiset, taideleiriläiset, Nuotta-nuoret, tuetulla lomalla olevat perheet  ja kansainväliset vapaaehtoiset eli kaiken kirjavat ryhmät ja matkalaiset limittyvät ja vuorottelevat Suomen nuorisokeskuksissa kesäkaudella.Nuorisokeskuksissa voi kuka tahansa päästä mukaan resiinaretkelle, lepakkoretkelle, tanssitunnille, drive in -elokuvanäytökseen tai avoimeen saunavuoroon, vuokrata SUP-laudan tai kanootin tai etsiä geokätköjä. Avoimet ohjelmat vaihtelevat keskuksittain. Yhteistä nuorisokeskuksille on, että niiden palveluiden käyttö tukee nuorisotyötä.Kesä on juhlien aikaa ja myös nuorisokeskuksissa vietetään monet häät ja syntymäpäiväjuhlat sekä sukukokoontumisia ja muita kokouksia. Elokuussa starttaavat jälleen leirikoulut.Marttinen supVilla Elba järjestää Kokkolassa tulovalmennusta vapaaehtoispalveluun Suomeen tuleville, European Solidarity Corps -vapaaehtoispalvelun nuorille, jotka lähtevät kesäksi erilaisiin projekteihin ympäri maata. Myös Elbassa ja muissa nuorisokeskuksissa on jatkuvasti ESC-nuoria vapaaehtoisina. Esimerkiksi Nurmeksen Hyvärilässä on tällä hetkellä töissä ESC-nuori Espanjasta, Romaniasta ja Saksasta.Nuorisokeskus Anjalassa ja Piispalassa on kansainvälisen Kesälukioseuran leirit. Anjalassa valmennetaan myös vaihto-oppilaita ja heidän perheitään ja pidetään ulkosuomalaisille perheille oma kesäleiri.Oivangissa Kuusamossa järjestetttiin kesäkuussa kansainvälinen nuorisotyöntekijöiden videokoulutus, jonka tavoitteena on opettaa järjestötyöntekijät viestimään hienoista saavutuksistaan entistä terävämmin ja laajemmalle yleisölle. Koulutus toteutettiin Erasmus+ -hankkeena, ja osallistujia oli 11 maasta.Inarin Vasatokkaan tulee heinäkuussa Allianssin kautta työleiriläisiä, jotka osallistuvat talon ulkotöihin esimerkiksi siistimällä ympäristöä, tekemällä polttopuita, maalaamalla mökkejä. Anjalassa Kouvolassa järjestetään kansainvälinen työleiri, jonne saapuu nuoria eri puolilta maailmaa, ja Metsäkartanolla Rautavaaralla on luvassa International Summer Camp 13–16-vuotiaille.Lisää kansainvälistä väriä Oivangin, Anjalan, Kannonkosken Piispalan, Marttisen ja Pudasjärven Pikku-Syötteen kesään tuovat kiinalaisten matkailijoiden ryhmät.

Anjala

Kuntien nuorisotoimen kesäleirit ja järjestöjen pitämät harrastusleirit sekä muut lapsille ja perheille tarkoitetut leirit täyttävät nuorisokeskusten kalenterit rippikoulujen lisäksi. Majoitusvaihtoehtoja on mökkihuoneistoista hotelliin, leirintäalueeseen ja tukkilaiskämppään. Nuorille tarkoitettuja Nuotta-valmennuksia pidetään kesäaikaan monessa keskuksessa. Valmennus tukee nuorten sosiaalista vahvistamista ja on maksutonta etsivän nuorisotyön ja työpajojen ryhmille.Ryhmille nuorisokeskuksista löytyy paljon erilaisia aktiviteettivaihtoehtoja. Esimerkiksi Rautavaaralla Metsäkartanolla valikoima sisältää maastopyöräretket, seinäkiipeilyn, jousiammunnan, suopotkupallon, sumopainin ja tukkilaistaidot. Vasatokassa opetellaan päiväleireillä muun muassa perhokalastusta ja junioreille on "Amazing Race", Piispalassa on puolestaan uutuutena kuplajalkapallo. Keskusten pakohuonepelit ovat suosittuja ohjelmanumeroita. Myös omatoimimatkailijat voivat harrastaa keskuksissa lukuisia lajeja frisbeegolfista parkouriin. 


Ryske eli Järvi-Suomen Partiolaisten suurin piirileiri järjestetään Hyvärilässä. Leirille osallistuu yli 2400 leiriläistä ulkomaita myöten. Myös Oivangin pihapiiri täyttyy kesällä innokkaista partiolaisista. Jääkiekkoliiton liigaleirit ja venäläisten kiekkoilijoiden valmennusleirejä järjestetään Piispalassa; SM-suunnistajat majoittuvat puolestaan Pikku-Syötteellä ja monet Kokkola Cupin jalkapalloilijat Villa Elbassa.Kaikille avoimia tapahtumia on tarjolla jokaiseen makuun Anjalassa. On ohjattua joogaa, kävelykierroksia, kudontaa, melontaa, pyöräretkiä, polkujuoksutapahtuma, lauluilta ja lepakkoretki. Pikku-Syötteellä ohjataan avoimia tanssitunteja show- ja latinotyyliin. Marttisessa on tasaisen veden melontaa, resiinaretki ja SUP-lautailua. Villa Elban Laiturisaunalla on puolestaan kesällä kaikille avoin saunavuoro joka keskiviikko. Piispalan Pieneläinkoti Pihka on avoinna eläinten ystäville keskipäivällä koko kesän.Kulttuuritarjontaa on runsaasti Anjalassa ja Ankkapurhan kulttuuripuiston maisemissa. Makasiinikahvilassa ja kartanossa on taidenäyttelyitä ja Teollisuusmuseossa on useita historiallisia näyttelyitä. Opastettuja kierroksia on lukuisia pitkin kesää eri teemoilla. Luvassa on lisäksi jazz-konsertti, kartanoillallinen ja ulkoilmaelokuvia.

ankkapurha

 


Marttisessa oivan kulttuuriannoksen saa viereisestä perinnekylästä museorakennuksineen, tuulimyllyineen ja ravintoloineen. Juhannuksena kaikille avoimessa Vihta-saunassa kävi noin 60 saunojaa, ja Saunapäivänä 27. heinäkuuta sauna on jälleen avoinna aamupäivällä "uikkarisaunana". Kaikille avoin saunominen luo Villa Elban tapaan samalla yhteisöllistä ja historiallista saunakulttuuria. Persoonallisia kulttuuritapahtumia piisaa eri puolilla Suomea. Nurmeksessa Drive-In & Rock -tapahtuma on jo perinteeksi muodostunut, komeita autoja, kellohelmahameita, rock and roll -musiikkia ja elokuvia yhdistävä kesätapahtuma. Hyvärilässä esitetään elokuvia 100 neliöiseltä seinältä. LOKKI-hanke tuottaa Drive-In näytöksen oheen pienimuotoisen elokuvaoheistapahtuman, jonka tarkoituksena on esittää Suomen ja Venäjän karjalan alueella tuotettuja indie-elokuvia.


Ankkapurha tarjoaa Kouvolan asuntomessujen aikana ohjelmaa lapsille ja nuorille. Lapset voivat meloa, harrastaa puukiipeilyä tai vaikkapa osallistua kuvataidepajaan. Asuntomessuille saa myös maksuttoman kyydin kolmesti viikossa.Tervetuloa tutustumaan nuorisokeskuksiin yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomea!

#innostavakohtaamispaikka

Pyydä tarjous leiristä