Esteettömästä elämysreitistä luontohyödyt irti Nuorisokeskus Villa Elbassa

Julkaistu:


Kokkolan merelliseen luontoon voi tutustua entistä helpommin. Nuorisokeskus Villa Elban kauniisiin maisemiin on valmistunut esteetön pitkospuureitistö, jonka avulla luonnon helmaan pääsevät myös ne, joille liikkuminen metsässä on aikaisemmin ollut haasteellista.


Kokkolalainen rantaluonto on esteettömän elämysreitin ansiosta entistä helpommin saavutettavissa ja jylhää metsää pääsee ihailemaan vaikkapa lastenvaunujen kanssa.


– Esteettömät pitkospuut mahdollistavat esimerkiksi iäkkäiden, pyörätuolilla kulkevien ja näkövammaisten tutustumisen paikalliseen luontoon, iloitsee Nuorisokeskus Villa Elban kehittämispäällikkö Heli Lehto.


640 metriä pitkä esteetön reitti on helppo taittaa apuvälineiden kanssa. Lisäksi reitin reunaan on asennettu rimat, joten kulkeminen esimerkiksi valkoisen kepin kanssa luonnistuu turvallisesti. Nuorisokeskus Villa Elban kahvila palvelee luontoretkeilijöitä aukioloaikoina.


Myötätuulta nuorten tulevaisuuteen Esteettömän elämysreitin rakentaminen on ollut osa Nuorisokeskus Villa Elban sosiaalista nuorisotyötä. Pitkospuita ovat olleet rakentamassa kokkolalaiset Nuotta-valmennukseen osallistuneet nuoret yhdessä kansainvälisten EVS-vapaaehtoisnuorten kanssa. Elämysreitin rakentamiseen keskittynyt hanke on tukenut erityisesti niitä nuoria, joille sosiaalisista suhteista ja arjesta selviäminen on asettanut haasteita.


– Nuorten tukena on koko projektin ajan ollut paitsi rakentamista ohjaavia rakennusalan ammattilaisia myös tukihenkilöitä varmistamaan, että projektin aikainen arjenhallinta ja ryhmädynamiikka toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Pitkospuiden rakentamisen lomassa hyvin samankaltaisista taustoista tulevat suomalaiset ja kansainväliset nuoret ovat tutustuneet toisiinsa, Heli Lehto kertoo.


Pitkospuiden rakentaminen Villa Elban maisemiin on ollut palkitsevaa. Nuoret ovat haalineet uusia taitoja ja kokemuksia, joita esteettömän elämysreitin rakentaminen on kartuttanut. Lisäksi nuoret ovat muodostaneet uusia ystävyyssuhteita, kohentaneet kielitaitoaan ja hyötyneet suunnattomasti suomalaisen luonnon hyvää tekevästä ja hoitavasta vaikutuksesta.


– Pitkospuiden valmistuminen ja oman kättensä työn näkeminen on myös välitön palkinto hyvin tehdystä työstä, Heli Lehto mainitsee.


Monipuolinen elämysreitti kannustaa tutustumaan paikalliseen luontoonPitkospuilla pääsee nauttimaan syksyisestä luonnosta ja ihailemaan, kun kuulas valo siivilöityy ruskan sävyttämien puiden lehvästöjen lomasta. Joulun odotusta siivittää elämysreitille loppuvuodesta rakentuva tonttupolku. 


– Ensi vuonna pitkospuilla pääsee tutustumaan eurooppalaiseen peikkoperinteeseen, kun esteettömälle elämysreitille valmistuu peikkometsä eurooppalaisten EVS-vapaaehtoisnuorten kanssa, Heli Lehto vinkkaa.


 


Lisätietoja:

Heli Lehto

Kehittämispäällikkö, Nuorisokeskus Villa Elba

044-514 6414

heli.lehto/at/kokkola.fi


Esteettömän elämysreitin rakentumista ovat tukeneet Brita Maria Renlund säätiö, FreePort Cobalt sekä Erasmus+. Yhteistyökumppanina on ollut Kokkotyösäätiö.

Pyydä tarjous leiristä