Kymmenen ideaa luokkaretken varainhankintaan

Julkaistu:

1. Ikäihmisten ilahduttaminen
Löydättekö yrityksen, joka käyttäisi joulukorttirahat mieluummin siihen,
että koululuokka kävisi laulamassa tai pelaamassa vaikkapa seurapelejä paikallisessa palvelutalossa joulun alla?

2. Ruokahävikkihaaste
Löydättekö sponsorin, jonka kanssa tähtäätte koko koulun ruokahävikin vähentämiseen? Lautashävikin määrää voidaan mitata ja seurata, ja sopia vaikkapa kilogrammakohtaisesta sponsoroinnista. Tämä on oiva tapa kytkeä varainhankinta kestävän kehityksen edistämiseen koululla.

3. Sähkönsäästötalkoot
Pystyttekö mittaamaan koulunne energiankulutusta sekä ideoimaan ja toteuttamaan sähkönsäästötapoja? Lähtisikö paikallinen sähköverkkoyhtiö tai joku muu taho tukemaan luokkien opintoretkiprosessia säästyneen sähkönkulutuksen myötä?

4. Tuotemyynti
Perinteinen mutta tuottoisa tapa rahoittaa leirikoulua tai jotain muuta opintoretkikohdetta. Vinkkimme liittyy lasten osallisuuteen: myyvätkö huoltajat luokan tuotteita WhatsApp- ryhmissä kotisohvalta käsin vai aktivoivatko he lapsia tuotemyyntiin?

Kannattaa muistaa, että leirikoulun varainhankintaprosessi voi parhaimmillaan edistää koulun ja kodin sekä huoltajien ja oppilaiden välistä yhteishenkeä ja mahdollistaa lasten yritteliäisyystaitojen kehittymisen. Näin ollen yhdessä kuljettu matka (varainhankinta) voi muodostua vähintään yhtä merkitykselliseksi kuin varainhankinnan päämäärä (opintoretki), kunhan lapset ja nuoret vain pääsevät suunnitteluun ja toteutukseen mukaan.

5. Do it yourself -myyjäiset
Voisitteko ideoida yhdessä oppilaiden kanssa toisenlaisten tuotteiden, kuten itse tehtyjen tai lähituotteiden myyntiä kansallisten tuotteiden sijaan? Miten olisi turvallisen slimen valmistuskynttilänjämistä valmistetut kynttilätkestävät saippuakuplat(jalka)kylpypommit tai itse kasvatetut kasvit? Nämä ideat yhdistelevät kädentaitoja varainhankintaan. Lue lisää ohjeita ja vinkkejä Do It Yourself (DIY) -tuotteisiin Tomerat.fi -sivustolta.

6. Tapahtumien järjestäminen tai luokkalehti
Tsekkaa täältä muistilista ja ideat tapahtuman järjestämiseen: miniyrityskylädisko ja kioskikirpputori ja kahvila tai taidenäyttely. Voisitteko liittää tapahtumaan luokkalehden tekemisen ja ilmoitusmyynnin tai kirjoittaa tapahtumasta paikallislehteen jutun?

7. Monipuoliset talkootyöt
Vanhat kunnon talkoot uusin näkökulmin luokkaretkikassan kartuttamiseksi. Miten olisi roskienkeruuhaitallisten vieraskasvilajien torjuntakoulun nimikkometsän istutustavaranvaihtotorimetalliromun keräys tai työsetelit (koti- ja pihatyöt), kuten haravointi, lumenluonti, halkojen kanto ja pinoaminen, lemmikin virikkeistäminen tai imurointi?

8. Lukien ja liikkuen opintoretkelle
Lasten ja nuorten liikkuminen, lukeminen ja hyvät käytöstavat tarvitsevat enemmän huomiota. Mitä, jos saisitte lähipiirin ja muita sponsoreita mukaan tukemaan tätä pitempikestoista haastetta Unicef-kävelyn tyyliin?

9. DIY Hyvän mielen raaputusarvat
Lue täältä esimerkkejä ja ohjeet aineettomiin, itse tehtyihin hyvä mielen raaputusarpoihin.

10. Kieli- ja kulttuuritoimintaa maahanmuuttajille
Suomessa elää paljon maahanmuuttajia, jotka haluaisivat oppia lisää suomen kieltä ja kulttuuria ja saada paikallisia ystäviä. Voisiko teidän luokkanne tai osa ryhmästä ideoida ja toteuttaa jonkin suomen kieleen ja kulttuuriin liittyvän tapahtuman sponsorin avustuksella? Täältä löydätte ideoita yhteisiin kohtaamisiin.

Neljä nuorta kantaa kanoottia rantaan.

Nämä yritteliäisyystaidot kehittyvät, kun oppilaat osallistuvat aktiivisesti koko opintoretkiprosessiin:

  • Omatoimisuus ja vastuuntunto
  • Rohkeus ja sinnikkyys
  • Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot
  • Organisointitaidot
  • Ongelmanratkaisutaidot
  • Rahan arvon ymmärtäminen

Lue lisää Tomerat.fi. Maksuton Tomerat-sovellus tarjoaa ideoita, ohjeita ja työkaluja koululuokkien varainhankintaan. Sen avulla onnistuu projektien ja tapahtumien organisointi sekä tuotteiden ja palveluiden myynti luokkaretkien rahoittamiseksi.

Pyydä tarjous leiristä