Ainutlaatuinen ulkona oppimisen kansainvälinen suurtapahtuma Ulos-Ut-Out! antaa uusia eväitä kasvattajille

Suomalainen luonto on merkittävä istuvasta elämäntavasta irroittava oppimisympäristö, joka tukee kasvua, vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentamista. Ulkona oppimisesta on saatu tutkitusti oppimista edistäviä tuloksia kaikenlaisten oppijoiden keskuudessa, toteaa tapahtumakoordinaattori Maija Ihantola.

–Myös erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret hyötyvät luonnossa tapahtuvasta opetuksesta huomattavasti, Ihantola korostaa.

Tukea opetusalan ammattilaisille

Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa opetuksen järjestäjä velvoitetaan luomaan ”toimintakulttuuria, joka edistää oppimista, osallisuutta, hyvinvointia ja kestävää elämäntapaa.” Opettajat kaipaavat käytännön esimerkkejä toteuttaa monipuolista ja säännöllistä opetusta ulkona.

Kaksipäiväinen kansainvälinen ulkona oppimisen suurtapahtuma Ulos-Ut-Out! varustaa 500 kasvatus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja opiskelijaa uusilla ulkona oppimisen eväillä. Tapahtuman yli sadasta luennosta ja toiminnallisesta työpajasta jokainen osallistuja voi poimia tarvitsemiaan työkaluja työnsä tueksi ja kehittämiseksi, Maija Ihantola toteaa.

–Tapahtuman taustalla olevat organisaatiot vievät vuosittain tuhansia luokkia ja päiväkotiryhmiä ulos oppimaan. Luonto mahdollistaa monipuolisten opiskelumenetelmien ja työtapojen käytön. Se tukee verrattomasti esimerkiksi ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

–Meidän mielestämme jokaisella lapsella on oikeus luontosuhteeseen, Ihantola painottaa.

Kuva: Vilma Issakainen, Kasvatus metsässä -foorumi

Lisätietoja

Ulos-Ut-Out! on kansainvälinen ulkona oppimisen suurtapahtuma Turun linnassa ja Nuorisokeskus Ahtelassa Sauvossa 5.-6.6.2017. Kaksipäiväisen tapahtuman avajaisia vietetään Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2017. 

Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja Euroopan Kestävän kehityksen viikkoa. Ulos-Ut-Out! yhdistää ensimmäistä kertaa neljä tapahtumaa: vuosittain järjestettävät Ympäristökasvatuspäivät ja Seikkailukasvatuspäivät sekä joka toinen vuosi järjestettävät Mitt i Naturen -tapahtuman ja Kasvatus metsässä -foorumin.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä: FEE Suomi, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry, Suomen ympäristöopisto Sykli Oy, Suomen nuorisokeskusyhdistys ja Valtakunnallinen seikkailukasvatusverkosto, Suomen Metsäyhdistys, Finlands Svenska Idrott rf, WWF Suomi ja Valonia.

Maija Ihantola
tapahtumakoordinaattori Ulos-Ut-Out!
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry
puh. 046 8424 003
maija.ihantola@luontokoulut.fi
www.ulos2017.fi